Pagaliau. Pagaliau ta duona..tokia duona, kurios visada ieškojau: rūgštoka, su daug grudų, kvepianti kmynais, šiluma ir jaukumu…Užtepto sviesto sluoksnis blizga ir gundo…o tada jau kąsnis po kąsnio, duona raikoma griežinėlis po griežinėlio..ir tik supranti, kad gal jau reiktų sustoti…Bet juk taip skanu, tai šviežia, taaaaaip kvepia.
Prisimenu, kai maža pas mamutę, sus sesyte stebėdavome, kaip mamutė su meile ir rūpesčiu paruošdavo duoną kepimui ir leisdavo mums ką nors užrašyti prieš pašaunant į krosnį. Ot tai smagu mums su Rutuku būdavo, ane mažiuk? Ir ką mes ten rašydavome? Ogi ne kažką įspūdingo, tik savo vardus, arba vardų inicialus..arba kryžiuką išpiešdavome. Bet ir tos ruginės duonos skonis..niekada nepamiršiu…ir visada lyginsiu su kitais…Kai atrandu kažką panašaus, džiaugiuos kaip mažas vaikas. Visa švyčiu džiaugsmu. Kartais ir tenka rasti kokiam turgelyje, bet retai.
Todėl nusprendžiau pati kepti duoną su raugu. Ne vien dėl to kepiau, bet todėl, kad duona man šventas dalykas, nes duona pirmoj vietoj, nes mėgstu natūralius produktus. o kaip tuos visus dalykus galima sukomponuoti į vieną, jeigu ne pačiai išsikepti duoną?
Pirmą kart kepiau bendrabutyje…labiau saldesnę, su daugiau razinų, bet taip pat labai skanią. O grįžus namo, kad tiktų ir tėveliams…pačią puikiausią duoną, kurią noris ir noris valgyti. Taip. Nerealiai. Su daug grūdų. Taip, kaip man patinka.
Daugiagrūdė duona su raugu
Dviem kepaliukams reikės:
1 litro šilto virinto vandens
120g cukraus
2 šaukštelių druskos
Viską išmaišom ir sudedam raugą, išmaišom sukant į vieną pusę. Aišku, geriausia su mediniu šaukštu.
400g rupių kvietinių miltų
400g rupių ruginių miltų
200g kvietinių miltų (arba kokių tik norit: grikinių, speltos, avižinių, kukurūzų)
2-3 saujos linų sėmenų
2-3 grūdų mišinio:kviečiai, avižos (puikiai tinka “Penkių grūdų” košės mišinys) arba saulėgrąžos
1-2 saujos kmynų
1 stiklinė avižinių dribsnių
Galima įdėti razinų, džiovintų slyvų, abrikosų ir riešutų ir turėsime puikiausią riešutų ir vaisių duoną.
Viską sudėjus su raugu išmaišyti į vieną pusę.
Atsidėti kitam kartui apie 200g raugo į stiklainį ir laikyti šaldytuve iki kitos šventės duonos kepimo.
Pašuošti kepimo formeles ar formą. Ištepti aliejumi ir pabarstyti kviečių sėlėnomis. Jeigu turite prisirinkę klevo lapų, puikiai tinka patiesti ir juos, prieš tai patepus su riebalais formą. Supilti masę į skardą, uždengti ir laikyti šiltesnėje vietoje apie 5-8 valandas.
Dėti į pašildytą orkaitę ir kepti 1,5val. 180C temperatūroje.
Išvados: Žiauriai skani duona, kuri yra labai universali ir tereikia jūsų fantazijos. Garantija: patiks visiems ;]
Iš kur gauti raugo?
Žinoma, galima pasigaminti patiems. Galima gauti iš draugų (Ačiū Aiva). O jei ir susigalvojote, kad norite kepti duoną, o raugo nėra, galite pasidaryti gan greitą raugą:
Imame 1/2 kg ruginių miltų, 50g mielių ir 1-1,5 litro šilto virinto vandens. Viskas išmaišoma ir laikoma šiltai, kad įrūgtų. Maždaug po paros jis jau tinka duonai užraugti. Pagamintame rauge yra ne tik mielių grybelių, bet ir pieno rūgšties ir šių bakterijų pagamintos pieno rūgšties, kuri suteikia tą malonų rūgštų skonį duonai.
*********
Žinau, kad buvau jau labai ilgai dingus. Atsiprašau. Nesiteisinsiu. Nes sunku tai ir būtų padaryti
8 Comments so far
Leave a comment
et, galėjau paprašyti, kad raugo vilniun atvežtum 😀 😀
Comment by julė October 29, 2010 @ 10:09vis neprisiruošiu pati nuo nulio gamint.
ale tikrai. pamiršai. o aš vat nežinojau ir nepasaliūliau.
Comment by onceuponapatisserie October 30, 2010 @ 19:40ale labai puikiai man lenda ovomaltine 😉 ačiū, ačiū baisiausiai.
malonu girdėt!
Comment by julė October 30, 2010 @ 20:48klevų sviestas irgi nenumaldomai nyksta ,)
Kaip skanu! Tokia duona skaniausia valgyti kaip kokį pyragą arba su sviestuku.
Comment by Ieva November 28, 2010 @ 13:08Pati pora kartų kepiau, gal tik kiek kitokia sudėtis, bet naminė duona yra naminė. Vien dėl kvapo verta tą daryti. 🙂
ievukau,
tikrai taip, jau duoneles skonos ir kvapas namines nepalyginsi su niekuo.
Comment by Ieva November 28, 2010 @ 22:28geriausias desertas.
o tu irgi su raugu kepei?
kaip laikaisi, beje?
Ievute, ačiū, gerai aš.
Taip, su raugu kepiau, bet ne pati jį gaminau, o davė man jį. Kaip tik dabar sutapo, kad va, ką tik užmaišiau duonytę, nes Mamytė paprašė. 🙂
Kaip Tu laikaisi?
Comment by Ieva December 3, 2010 @ 21:33Oj, kaip smagu…mano stovi raugas šaldytuve, ale jau ne šį savaitgalį kepsiu. O ruginę kepi ar maišytą? kaip džiaugiuos, kad Ievukas kepa šeimai;]
Comment by onceuponapatisserie December 5, 2010 @ 12:33O aš taip, gerai..mokslai į pabaigą, tai darbu vienas milijonas, tik spėk.
kaip jums darbyčiai?
nice photos!
Comment by LKL February 2, 2011 @ 16:47