Once upon a pâtisserie…


Flan pâtissier…Jo ekselencijai Valdui Adamkui.
May 19, 2010, 18:40
Filed under: Francaise, Pudingai

Žalia. Labai žalia: Vejos, medeliai, vijokliai. O kvapai – pakalnutės, alyvos, tulpės. Gaivinantis vėjas taip ir kviečia sedėt terasoje, suptis kėdėje skaitant knygą, geriant šaltas sultis ir valgant skanius vanilinius ledus, primenančius vaikystės vasaras pas mamutę.

Canada, oh Canada. Šalis, kur mašinų numeriai dedami tik ant galo (Je me souviens), kur visi žmonės mėgsta ledo ritulį (Go habs, Go!) ir tu žmogus jauties saugus.

Dideli pastatai, žmonių galybė, geriančių “Tim Hortons“, “Second Cup“, “Starbucks“, “Van Houte” take-away kavą, daug žalumos, nesudėtingas metro, bet ilgai degantis raudonas šviesoforas. Kepyklų kvapas svaiginantis ir duonų galybė “Premier Moisson” ar “Au Pain Dore“, o french patisserie galybė “Le duc du Lorraine” – millefeuile, baba au rhum….ir daug skanumynų su syrup d’erable. Bet croissant nėra skanesni už tuos, pirkus trečiadienais iš Rhone-Alpes regiono ūkininko už 1 eurą. Žavingos gatvelės, skirtingi namai, daug laiptų, laiptelių, dideli parkai, dviračių takai, kelių remontai, maisto turgeliai su precižiskai paruoštom morkytėm, kukurūzų burbuolėm, nublizgintais granny smith, mcintoch obuoliais, braškėmis, artišokais, mažom dailiom cukinijom, papajom ir mangais.

à la Montréal, ils sourient et ils mangent.

O flanas skirtas Valdui Adamkui, mano didžiai gerbiamam ir mylimam Prezidentui. Kepiau Jo garbei ir iš meilės ir vyliuosi, kad jis bent jau paragavo jo.

Flan pâtissier

(4,5cm aukščio ir 20cm diametro skarda)

6 ar 8 žmonėm reikės:

230g pâte brisée tešlos

600ml pieno, riebesnio

100ml grietinėlės apie 30%

4 kiaušinių

70g  kukurūzų krakmolo

100g cukraus pudros

1 vanilės ankšties arba šaukštelio vanilės ekstrakto

  1. Perpjauname iš ilgio vanilės ankštį pusiau ir išimame sėklas.
  2. Pilame 500ml pieno į puodą storu dugnu, įdedame vanilės sėklas ir užkaičiame.
  3. Kol pienas kaista, kitame inde ištirpiname kukurūzų krakmolą likusiame piene, gerai išmaišome šakute.
  4. Išplakame kiaušinius ir cukraus pudrą elektriniu mikseriu, kol masė tampa vientisa. Tada supilame krakmolą ir toliau maišome, kol gauname kremo konsistenciją.
  5. Kai pienas pradeda virti, nukeliame nuo ugnies. Išimame vanilės ankštį ir lėtai supilame į gautą kremą, vis maišant plakikliu.
  6. Supilame pudingą į puodą, pastatome ant silpnos ugnies ir maišome rankiniu plakikliu apie dešimt minučių, kol pradės tirštėti. Neleidžiame užvirti.  Kai pudingas sutirštėja, nukeliame nuo ugnies ir dar maišome, kol masė tampa vientisa. Supilame grietinėlę ir gerai išmaišome.
  7. Įkaitiname orkaitę iki 200C. Tuo metu išklojame skardą tešla, padarydami aukštus kraštus, kad neišbėgtų pudingas.
  8. Kai orkaitė įkaitusi, supilame pudingą į skardą, išlyginame paviršių šaukštu ir dedame į orkaitę 25 minutėm. Kai tešla parudavusi ir gerai iškilusi, o flanas įgavęs rudą spalvą ir sutvirtėjas, išimame iš orkaitės. Jeigu ne, nustatome grilio rėžimą ir dar kepame keletą minučių, kol paruduoja.
  9. Išėmus flaną, paliekame atvėsti, tada išimame iš skardos ir leidžiame galutinai atvėsti. Apvyniojame maistine plėvele ir paliekame šaldytuve bent jau dviem valandom ar pernakt. Skanaujame šaltą.

Pâte brisée

150g miltų

75g sviesto

50ml šalto vandens

1/2 šaukštelio druskos

  1. Supjaustome sviestą mažais gabaliukais ir įtriname į miltus, kol gauname vienodos konsistencijos masę (kaip smėlis)
  2. Įdedame druską, supilame vandenį ir formuojame minkštą, bet nelipnų kamuoliuką. Jei per sausa tešla, įpilame dar 20ml vandens. Suvyniojame į maistinę plėvelę ir pastatome šaltai apie 2o minučių ar ilgiau.

Pasistenkite atsispirti pagundai valgyti flaną dar šiltą. Jis geriausiai atsiskleidžia valgomas šaltas. Niam niam.

Daug, daug meilės įdėjau į šį kepinį. Atiduotas jis ir buvo su šia žalia mano lėkšte. Rūtelė matė, kaip drebėjau ir prakaitavau iš jaudulio, taip sesyt?

Pasiilgau pyragų, tortų kepimo. Turėjau progos kepti daug duonos neseniai…Mmmmm fantastika, amazing. Tik deja, nuotraukų nepadariau.

O iš to pasiilgimo, šiandien Julės didelį ir storą morkų pyragą kepsim, valgysim po vakarienės terasoje ir dar Stefannie ir Arianne duosim.

Aplankysiu Jus dažniau. Reik pasižadėt. 😉

Advertisements

26 Comments so far
Leave a comment

._o tu.. dabar…. kanadoj ._o?? otudievedievekaippavyduparvežkiklevųsirupooooooooooooooooo 🙂 🙂

džiugu, kad po KA nuotraukos dar nuvažiavote žemyn ir į pyragą pasižiūrėti, kikiki.

o paryžietiškąjį flan’ą mėgstame. labai. labai.

bet pala, tu tikrai kanadoj?

Comment by julė

Oo aš dabar kanadoje. Jūs visiškai teisi, panele Jule.

Ūūūū klevų sirupas ta plu?
Kad flaną mėgstam, tai tikrai labai labai.

Comment by onceuponapatisserie

Ohoho… Tikrai pačiam Adamkui?! Šaunu gi kaip 🙂

Kai Julė papasakojo apie flaną per tą mūsų susitikimą, tai dabar perku IKI kelis kartus per savaitę 😀

Comment by Jurga

gerulis, ane :D? mano receptas iš dorie greenspan “paris sweets”, puikus. radau internete, bet galėčiau kada ir suvesti. ai betgi tuoj grįšiu, tai gaminsiu – fotograpuosiu – viešinsiu, va.

Ieva, klevų sirupą, menu, dar iš Vokietijos vežiausi, kai kokioj devintoj klasėj buvau. ir viską. aš jį myliu myliu negaliu. tik liūdna, kad čia tik grade A yra, vis knieti grade B paragauti.

o tu ilgai tenais? dirbi ar..?

Comment by julė

Oioioi… ne tas žodis, koks jis gerulis 🙂

Comment by Jurga

Net neabejoju, kad ir tavasis receptas puikus, mano iš gustav’o. Lenkiuosi prieš flanus, skanumukas.
Oj, grįši ir pradėsi tikrai. Smagu buuuus. Laukiu jau dbr.
Nu mažu parvešiu ir jums iš tos galybės, kurią reiks partempti :]
Vasarai, vasarai aš. Dar neturiu darbo, bet vis šlifuoju kepyklų, chocolaterie ir bistro ar restoranų duris. Laikyk kumščius, kad isidarbibčiau 🙂

Comment by onceuponapatisserie

eik sau, kaip smagu smagu smagu. o ten nereik kokių tais leidimų, kad galėtai dirbti? na, žinai, ne europos sąjunga 😀 😀

o tau gal ovaltine parvežti, kurį sulaikė pasienis :D?

Comment by julė

Jurga,
Oui oui, tikrajam ir puikiajam Adamkui.
Geras ir iš IKI, bet naminis tai visai nuneša.

Comment by onceuponapatisserie

O kodėl man tie iš IKI nepatinka? Aš tikiu, kad naminis ar bent jau užsienietiškas skanesnis turi būti 🙂

Comment by Indre

Indre,
žinoma skanesnis. Išsikepk, jeigu patinka flanai 😉 būūūtinai.

Comment by onceuponapatisserie

Julyt,
reik reik tų leidimų, ale aš dabar kaip turistė atvažiavus, mat iki išvažiavimo nesuradau darbdavio, tai jokio darbo leidimo ir neina gauti kitaip. Tai dabar tikiuos, kad įdarbins kas mane, nes baisiai noriu dirbti. aišku, noriu kepyklojeeeeee.uh, kaip nooriu.
MmmM ovaltine. Mielai mielai, crunchy ovaltine. Bet jei ir neparveši, bus smagu man stebėti tavuosius skanumynus.
tai kada tevelių lauki?

Comment by onceuponapatisserie

et, gerai toj ES, a? 🙂
žinoki, kassyk parduotuvėje praeidama pro ovaltine tave prisimenu, nū. parvešiu tikrai. jei tik nesušlamšiu iki kokio nors mūsiško susitikimo. gal dar užsakymų :)?
o tėveliai sekmadienį arba pirmadienį jau atvažiuos. laukiu nesulaukiu išties. lietuva. virtuvė. KA. sodas. žemė. kvapai. žmonės. knygos. lietuva lietuva, jergutėliau.

iki to – tik trys egzaminai. ir viskas, ate, mokslo metai, ate, nante su savo tobulu sviestu ir nuostabiaisiais kouign amann. 😀

Comment by julė

gerai, tikrai gerai. Kai nesusiduri, ir nepagalvoji, kad taip lengvai mums viskas toj ES.
oOO nu kaip miela, kad ovaltine jums mane primena 😀 hm hm..speculoos irgi seimai patiko, ale ne. prašymų daugiau nebus. kol kas 😀
oh, kaip greitai, tikrai gėris, tiek dalykų išsiilgęs vaikas yra, ir sodas, ir Lietuvos žemė, ir sava svarbiausia virtuvė. Džiaugiuos. Tai tik stiprybės atlaikyt jums tuos tris egzaminus ir sveikinimų bus pliupsnys atlaikius tokius sunkius mokslo metus, protinguole.
gaila, neparagvau aš tojo kouign amann. o norėtųsi.

Comment by onceuponapatisserie

javol. tik du egzaminai jau. kaip smagu, kai kasdien skaičiukas mažėja mažėja.

kouign amann galite namuose pamėginti juk ,) aišku, bretoniško sviesto lietuvoj nė su žiburiu, bet kaip nors gal ir su lietuvišku, tik gerai pasūdytu, prasisuktute. lengva man klbėt, bretanėj besėdint, a. 😀

Comment by julė

supažindink ir mane 🙂

Comment by linaskranauskas

🙂
kažin ar eitų. reik pirma eilę atstovėti.Juk TOKS žmogus.

Comment by onceuponapatisserie

žinai, o man tikrai reikia. Rimtu reikalu. Jei gali, padėk.

Comment by linaskranauskas

Eik tu saaaaaaaaau!! Tu Kanadoj? Aš vėl apsipavydėjau iki aus7, kaip ir kiekvieną kartą, kai kas nors yra ten kur ir aš noriu… Pabūk už mane irgi. gerai?

pala, o kaip tu ten išvažiavai. Nu bet kaip Julė sakė, pala, bet tu tikrai Kanadoj?

Atiduok flan’ą ;D

Comment by Eglė

Oj,kaip plačiai privertei mane nusišypsoti, Egle 😀
Būnu ir būsiu už tave Kanadoj, be problemų.
O atvažiavau traukiniu ir lėktuvu pas gimines ;D
Tas flanas buvo tik Valdui skirtas, niekas negavo :]

Comment by onceuponapatisserie

Tai būtent, kad esu not sure ar patinka flan 🙂

Comment by Indre

Kaip laukiau Tavo įrašo! Sulaukiau!! Kokios nuotraukos, ypač pirma, kaip iš pasakos (tas fonas idealus). Smagu girdėt apie naują patirtį. Linkiu ir toliau tokios. 🙂

Comment by Ieva

Atsiprašau, Ievut, kad priverčiau ilgai laukti. Tikiuos, kad gal pasitaisysiu 🙂
Kaip tu laikais? baigtas bakalaurinis? Girdėjau, pakėlė pareigose ar naują darbą radot?

Comment by onceuponapatisserie

Pridaviau savo darbą praeitą savaitę, liko apsiginti… Teisingi gandai pasiekė Tave, tik kol kas dar pusė lūpos apie tai kalbu, nes laukiu, kol viskas bus IŠ TIKRŲJŲ.

Comment by Ieva

jule —> javol, javol. Lengva tau kalbėt, kai gali valgyt, kada užsigeidi to gėrio ir žinai autentišką skonį. Bet bandysiu…tu man gal pašarintum kokį puikesnį jojo receptuką?
Šaunu šaunu, kai egzaminų skaičiai tirpsta greit.
Indre —> niekis, pilna ir taip skanių gaminių/kepinių šiam pasauly yr 😉

Comment by onceuponapatisserie

o tai aš dar jokio neišmėginusi, bet mėginsiu turbūt chez david rastą 😀

Comment by julė

gerai, gerai, tada ir aš seku Davido pėdomis 😉

Comment by onceuponapatisserie




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: