Once upon a pâtisserie…


Šiap tai paprastai nepaprasta duona.
April 12, 2010, 21:34
Filed under: Duonos Nesaldžios, Sommaire

Duonos kvapa ir kmynai. Ir rome mirkytos razinos. Virtuvė, kvepianti taip stipriai cinamonu, kad atrodo esu kepykloje. Džiaugsmas atsikandus šiltos duonos.

Negalėčiau be duonos. Tikros, ekologiškos, ruginės. Man jos reikia. Turiu savo vieną, mėgstamiausią, latvišką duoną, kuri atstoja saldumynus ir vitaminus. Kai noris kažko užkąsti, ji visada tinka..o dar su sviestu tikrai kaip puikiausias desertas.

Airiška sodos duona su rome mirkytomis razinomis ir kmynais

  • 5 ½ puodelio rupių kvietinių miltų
  • 2 puodeliai kefyro
  • 1 puodelis razinų/spanguolių
  • romo razinoms
  • 1 šaukštelis kepimo sodos
  • 1 šaukštelis rupios druskos
  • 1 šaukštas kmynų

Eiga eigelė:

  1. Lengvai išsijojame miltus, įmaišome du puodelius kefyro, sumaišome kol tešlą galimą suminkytį į minkštą rutuliuką. Uždengiame sandariai ir paliekame per naktį kambario temperatūroje – procesas vadinasi “mirkymas”.
  2. Kitame inde užpilame razinas romu ir paliekame taip pat per naktį išbrinkti.
  3. Kitą dieną nupilame likusį romą (kitom razinom ar kokiam kepiniui su bananais ar…)
  4. Įkaitiname orkaitę iki 220C.
  5. Ant miltais pabarstyto paviršiaus įminkome į tešlą kmynus ir išmirkusias razinas, kepimo sodą ir druską.
  6. Su miltuotomis rankomis suformuojame mielą, gražų rutuliuką. Įpjauname kryžių centre.
  7. Į įkaitusią orkaitę šauname duoną ir kepame apie 25-30 minučių.
  8. Kai duona pakepė, 25-30minutes, sumažiname orkaitę iki 175C ir kepame dar 15-20 minučių.
  9. Ištraukiame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti pilnai iki ragavimo, skanavimo.

O ji tikrai skani. Netgi sesytei patiko 🙂 Yes. O man pačiai smagumas visas buvo razinose ir kmynuose. Puikiai šeima suvalgė Velykų rytą ir ne tik.

Riekelė duonos su sviestu ir puodeliu kavos – puikus pusryčių užbaigimas. Tikrai. Arba šiap, priešpiečiai ar pavakariai.

O kiek duonos rūšių pasauly yra…kiek tik žmogaus fantazija leidžia. Man duona – šventas dalykas.

Norėčiau iškepti, prikepti įvairiausių jų: riešutinių, šokoladinių, pilnagrūdžių, ruginių, su klevų sirupu, su grūdais, su sūriais, alyvuogėm, razinom, spanguolėm, vyšniom, rupių, traškių, organinių, prieskoninių, pieno, sezamo ir sąrašas gali tęstis ir tęstis be galo.

Bet labiausiai norėčiau padirbėti kepykloje…stebėti, mokytis ir kepti duoną, ją prižiūrėti ir su meile minkyti, kildinti, kuždėti užkalbėjimus :]

Nepaprastai paprastai to trokštu.

Advertisements

9 Comments so far
Leave a comment

duoneles kepti labai faina 🙂 kol kas esu kepusi tik saldžias, bet esu nusižiūrėjus sūrio duonos receptuką – gal kada ir gims 🙂

Comment by jurgita

MmM, duona su sūriu ar kepiniai bet kokie – nuostabu. Vien ką jau kepto sūrio kvapas reiškia. Labai skanu scones su alyvuogem ir parmezanu..

Comment by onceuponapatisserie

Duona yra gėris, be kalbų 🙂 Taviškė atrodo puikiai, o jau puri! 🙂

Comment by Asta

Taip, geriausias gėris. Tikrai be jos negalėčiau, neišgyvenčiau.
Tikrai puiki, skani gavosi 😉

Comment by onceuponapatisserie

Man duona — irgi šventas dalykas. Ir kai ilgesnį laiką jos nevalgau, tada tiesiog užsinoriu! Ypač juodos.

Comment by Ieva

O taip Ievut. Tikrai, jeigu nevalgai, tai po toooo trigubai keturgubai užsinori.

Comment by onceuponapatisserie

O taip maziuk, man ji visai tikrai patiko..tik galetu buti be razinu, o pvz su alyvuogem ir suriu:)Ir prasyciau lb laukiu tu skaniu sokoladiniu pyragu recepto,jau pamirsau kaip jie vadinas,nes aisku tai tos neaiskios kalbos pavadinimas:D myliukas:*

Comment by Rutele

Taip taip, baisu ir skaudu man buvo ziureti, kaip tu isrankioji skaniasias razinas, sesyt. Bet galima galima puikuji derinuka su alyvuogem ir suriu sumest kita kart. Ak, browniu lauki, bet reiks tada dar kada kepti ir nufotografuoti, mat nespejau tada.
butulis tu :*

Comment by Ieva

Labai pritariu, kad duona yra geriau nei bet koks saldumynas.
O ar bandei kepti duonelę iš raugo – irgi didelis gėris, o, svarbiausia, be jokių kepimo miltelių ir sodos. Gardu.

Comment by skonis




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: