Once upon a pâtisserie…


Tropikų klimatas ir bobos grikinės.
March 30, 2010, 22:41
Filed under: Cakes, Francaise, Tartai

Viskas greitai.

Vyko rektoriaus inauguracija. daug renginių, daug svarbių žmonių, valgių, furšetų (jau man atleiskit, už šį nelabai vartotiną žodį, bet jis man patinka) ir rankų paspaudimų.

Kai vyko pati inauguracija, sedėjau, klausiau ir įsivaizdavau, kad ant scenos, prie Amerikos ambasadorės, sėdi mano Adamkus, mano Valdas. Tikrai jį mačiau. Jis šypsojos ir visas švytėjo. Ir tada sutiktoji Allison paskleidžia gandą, kad gal per graduation Valdas bus ir sakys kalbą. Aaa. Šaunu. Mažų mažiausiai iškepsiu jam gardų ragaišį ir laišką parašysiu. Bet ne tiek šaunu, nes, iš egoistiškos pusės, tai lieka mažiau šansų, kad jis atvažiuotų ir kalbėtų per mano graduation.  Bet aš nebijau nueiti ir paprašyti, kad jį pakviestų ir kitais metais, jeigu reiks.

Taigi, o reikėjo ir studentams pasveikinti naująjį rektorių savo gimtąja kalba ir padovanoti kažką autentiško. Parašius sveikinamąją kalbą, puoliau vakare kepti tikrai lietuviškos dzūkiškos grikinės bobos.

Gaila, neteko paragauti, bet laukiu atsakymojo žodžio iš rektoriaus žmonos. Ale šiap jau manau, kad pavyko boba ta. Receptas štai šis, seniai nusižiūrėtas ir laukęs savo eilės: Lietuviška grikinė boba

——————————————————————————————————————————————————————————–

Ir buvo tada Teatro diena. Sesytė mano puikiai atšventė, tiesa?

O aš, deja, ir nešvenčiau. Nors jeigu sėdint prie knygų pasireiškia šventimas, tai taip.

Ir buvo pirmadienį ekonomikos dėstytojos iš Albanijos gimtadienis. The Golden gimtadienis.

Darėm daug staigmenų: balionų lavina kabinete, filmukas, mano Moka tartas, ir bilietai į Eros Ramazzotti.  Pačiai pirmai pradėjo ašaros riedėti, kai mačiau jos reakciją.

Lengvas tartas. Ir pavyko puikiai. Skaniai. teko ir man gabalėlio atsignybti. Čia toks, kai nėra daug laiko arba reikia vat kaip tik pirmadieniui ko nors.

Tarte au moka

2 šaukšteliai tirpios kavos

2 šaukštai karšto vandens

350 ml creme fraiche/ liesesnės grietinės (25%)

170 juodojo šokolado

30g konditerinio šokolado arba tiesiog pieniško

1 šaukštas želatinos

kokių tais žirnelių ar kavos pupelių šokolade papuošimui

Pagrindui:

140g šokoladinių sausainių

2 šaukštai cukraus pudros

70g minšto sviesto

  1. Sutriname sausainius, sumaišome su cukraus pudra ir įpylame sviestą. Surutuliuojame rutuliuką, dedame į 22-23cm skersmes tarto formą ir išklojame. Dedame į įkaitintą orkaitę iki 180C ir pakepame apie 10min. Paliekame atvėsti.
  2. Puodelyje ištirpiname tirpią kavą su vandeniu ir paliekame. Taip pat užpilame želatiną vandeniu ir paliekame išbrinkti.
  3. Išverčiame grietinę į prikaistuvį. Į kitą indą įpilame karšto vandens ir įstatome į jį prikaistuvį su grietine. Paliekame sušilti vis pamaišant.
  4. Ištirpiname abu šokoladus ant ‘vandens vonelės’, lėtai maišant kol tampa tirštas. Pastatome į šaltą vandenį truputį atvėsti. Tuo pat metu būtų puiku ištirpinti želatiną.
  5. Su elektriniu mikseriu išsukame grietinę kol tampa tirštesnė ir suputoja truputį. Įpilame kavą ir dar paplakame. Kai šokoladas pravėsęs įpilame jį atsargiai su šaukštu į grietinės ir kavos masę. Supilame ištirpintą želatiną.  Ir jau tada supilame visą masę į tartą ir dedame į šaldytuvą, kad sustingtų.
  6. Prieš patiekiant ar ankščiau, papuošiame tartą ar tai plakta grietinėle ir kavos pupelėmis arba tais kokiais šokoladiniais traškiais.
  7. Pasidarome kavos, atsipjauname gerą gabalą tarto, atsisędame prie lango ir mėgaujamės.

O dabar orkaitėje kepa Pain aux graines de sesame. Naktinis kepinys, nes beskaitant sugalvojau, kad reik kepti kažką. O tada prisiminiau tą receptą ir kad Allison patinka sezamai labai. Metam visas knygas ir puolam į spintelę. O ten miltų beveik nėra. Ekstra skambutis Žvirbliukui, kad gal nupirktų man rupių kvietinių ir paprastų kvietinių miltų. Bet vaikai nerado, o ir aš užimta buvau. Tai ir pradėjau tik minkyti tešlą po devynių.

Receptas bus vėliau…

Skanaus trečiadienio visiems.

Advertisements

2 Comments so far
Leave a comment

Wow!!stai ir as sulaukiau garbes buti pamineta jusu stende!didziau dziugu ir malonu.o taip atsvenciau…kaip ir visa gyvenima..ir beje per teatro diena visuomet yra mano Vardadienis:))o beje labai patiko jusu receptelis moka..reiks manau pabandyt.labanakt

Comment by Rutele

O tai kaip tai? Garbė jums visada ;]
Tai čia jau kaip kitai, teatras ir Rūtelė, neatsiejami 🙂
O moka visiems labai ir patiko, high class 😀
labas rytas, jau sesyte.

Comment by onceuponapatisserie




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: