Once upon a pâtisserie…


Incroyable mais vrai. Healthier carrot cake.
March 25, 2010, 01:20
Filed under: Duonos saldžios, Pies

Dievinu tas dienas ofise (lietuviškai – kabinete), kai Emukas šoka, krenta, o aš juokiuosi už pilvo susigriebusi. Dievinu, kai atėjus, Allison puola daryti mums kavos ir tada pasklinda nuostabus rytinės kavos kvapas…Dievinu, kaip Ji nudžiunga, kai atnešu savo kepinių, nes ji jų laukė nuo vakaro ir tikėjosi. Dievinu penktadieniais žiūrėti su Emu ir Allison “The Office” ir kvatotis ar nesuprantamai stebėtis, klausytis jų paistalų apie pyktį, kritikavimą, religiją, Dievą. Dievinu, kai jie mušasi ir prašo, kad aš pasakyčiau, kuris iš jų teisus. Smagu ir kartais juokingai graudu, kad jie taip vaikiškai elgiasi, bet tai ypatingas jų ryšys. Nepaprastai nuostabu. Patinka, kai Emas kiekvieną, kiekvieną rytą pakomentuoja mano aprangą: kubiliukas, kas per batai, Ieva, kokios čia kelnės?

Dievinu, kad galiu klausytis Allison muzikos. Dievinu, kai lieku viena ofise, geriu imbierinę-citrininę arbatą, klausausi muzikos ir naršau po maisto blogus ar skaitau ką tais apie maistą. Ar kaip šiandien, rinkaus kokias knygas, enciklopedijas pirkti per amazon. Jule, tai jamsim tą Larousse “Des desserts”, oui? Dievinu sedėti ant sofutės mūsų ir glostyti Allison plaukus. Dievinu, kai Emas skaito Bibliją, įtraukdamas mano ir Allison vardus į ištraukas.Patinka, kai ateina Study Abroadai, pasipasakoja ar atsineša kokią nors amerikietišką kalorijų bombą iš dėžutės, kaip antai, chocolate chip cookies ar peanut butter cookies. O dar kai saulė ryškiai šviečia per stoglangį, o mes pasistiebę ant sofos, žiūrim į gatvę, O Emukas mėto kavos tirščius per jį.

Baby..

– Yes, baby.

– Thank you, baby.

– Oh Ieva, you baby.

Knygų galybė ant stalo, bet prisiversti jas praversti ir pradėti rašyti referatą apie Prancūziją taip sunku…Bet užsinorėti iškepti morkų pyragą apie pusę dvylikos yra visiškai normalu. Man patinka. Klausiau kambariokės, ar aš normali. Sakė, kad ne.

Džiaugiuos,kad kuo daugaiu darbų turiu, tuo labiau kepu ir gaminu. Vakar – obuolių pyragas su baltymų plutele ir sezamaisIndian Chai. Šiandien –  rice noodles with veggies, ir naktinis morkų pyragas. Savaitgalį dar laukia gimtadieninis užsakymas – Moka tartas.

Bet dabar apie kitą, senesnį morkų pyragą – sveiką, be cukraus, tik su bananais ir datulėm. Žinoma, kaip visada, kai kepu pagal savo sumastymą, kuris visada būna už sveikesnį variantą, šeimos nuomonės išsiskiria. Sesytei, mamytei ir draugėm – jis nelabai. Man ir teveliui – puiku, gaivu. [Dievinu morkas. Jas dėti galėčiau į visus patiekalus beveik. Tikrai.]Nu bet jau susitaikiau, kad daugumai tie pabandymai su sveikesniais kampais, nepatinka. Bet gal jums patiks? Kas mano, kad cukraus tikrai reiktų, galite įdėti kokį šimtą gramų.

“Sveikesnis morkų pyragas”

3 kiaušiniai
1-2 bananai
10-15 vandenyje išmirkytos datulės be sėklų / arba slyvos
6 šaukštai aliejaus
1 puodelis rupių ruginių miltų
1 ½ šaukštelis kepimo miltelių
3 šaukštelių cinnamono
½ šaukštelio malto mustako riešuto
½ šaukštlio malto kardamomo
3-4 vidutinio dydžio sutarkuotos morkos
½ puodelio kokoso drožlių (naudojau aguonas)
½ puodelio kapotų graikinių riešutų
1/2 puodelio razinų

Užtepui
200 g kreminės varškės
3 šaukštų medaus
1/2 laimo sulčių

1/2 puodelio kapotų lazdyno riešutų

Įkaitiname orkaitę iki  175°C.  Išplakame kiaušinius vidutinio dydžio inde. Maišytuve arba mikseriu sutriname bananus, datules ir aliejų iki tirštos masės. Kitame inde permaišome miltus, kepimo miltelius, prieskonius ir įmaišome į sutrintų bananų ir kiaušinių mišinį. Sudedame morkas, kokoso drožles/aguonas, riešutus ir razinas ir gerai gerai išmaišome.

Supilame į jūsų pasirinktą širdžiai mielą formą ir kepame apie 40 minučių. Patikriname su mediniu krapštuku ar iškepęs centras. Jei taip, išiimame ir leidžiame atvėsti, jei ne, dar pakepame apie penketą minučių.
Išsukame kreminę varškę ir medų (galima pakeisti ir trintais bananais ar datulėm). Užtepame puikujį aptepą/užtepą ant atvėsusio pyrago ir pabarstome rieįutais. Ir Voila!

Skanaus.

******************************************************************************************************************************

Šiap atsiprašau, už žodžio dievinu vartojimą taip dažnai. Jis neturėtų būti čia toks dažnas, bet jau taip išėjo. O žodis – ne žvirblis. Nesugrįš.

Nu gerai… ir labiausiai patinka dalinti kitiems savo pyragus ir sausainius ir kepinius.

***Planai planeliai, tiksliau svajonės ir norai dideli…tikiuos išsipildysit.

May your wonders never cease

Advertisements

18 Comments so far
Leave a comment

Knygų galybė ant stalo, bet prisiversti jas praversti ir pradėti rašyti referatą apie Prancūziją taip sunku…Bet užsinorėti iškepti morkų pyragą apie pusę dvylikos yra visiškai normalu.
Čia tobula šito įrašo vieta! Labai tiksli ir daug pasako. kažkodėl atrodo, kad dabar panašiai išgyvenu. 🙂
O kieno gimtadieniui kepsi, tam perduok sveikinimą.

Comment by Ieva

O taip, Ievut. Suprantu, kad rasymas apie nepilnamecisu teises pazeidejus ne itin skatina prie knygu pulti. Todel ir tu issikepk ka nors 😉 Tikrai geriau bus ir tada gal labiau rasysis.
Pavasaris! Saulyte! Deguonis!

Perduosiu, perduosiu (savo ekonomikos destytojai).

Comment by onceuponapatisserie

oi ievut, koks nuostabiai gražus tavo darbas darbelis darbukas atrodo. šypt šypt. ir taip taip, aš jau ryt bėgu į fnac’ą ir turbūt griebsiu tą larousse. nors plaisirs sucres irgi labai traukia. vienok, negaliu juk visko susipirkti, a :D?

tiesa, prie praėjusio įrašo pamiršau pakomentuoti, bet dar kai lyone buvau, man labai patiko jūsų išsireiškimas ‘po trumpom’, niekad nebuvau girdėjusi, labai smagus. va.

tiesa. aš tai laikausi nuomonės, kad joks pyragas, pagamintas namie, negali būti nesveikas (heck, pastarosiomis dienomis sviestą valgau.. gryną. be duonos.), o žodis ‘kalorijos’ mano žodyne skamba tik su (ne)žymia panikos ir pasipiktinimo gaidele; tačiau tavo pyragą vis viena jamčiau.

Comment by julė

šypt šypt, o mano darvelis toks i ryra nuostabuolis…kad ir sabar. muzika rami, graži eina, oras pavasariu kvepia, oi kaip kvepia, rankinuke guli coffee cake keksiukas, laukia savo eilės..Mm.
OOo larousse. aš tikrai irgi turiu jį pajamt ir dar vieną kitą tokį. ir tikrai man per amazon.fr…lauksiu jūsų įspūdžių ir džiaugsmo šūkių, julyt.

sviestą gryną valgai? ot pavasaris, reiškia reikia organizmui.
oj, mano draugystės su terminu kalorijomis irgi nėra. gan paniekinamas tonas gali išsprūsti, tik aš tokia visada kaip sveikiau čia, kaip natūraliau, kokį pakaitalą galima surasti..bet BET natūralus sviestas kepiniuose – kas gali būti geriau? atsakymą žinom.;)

šiadien ir esu tik po trumpom ir švarkeliu..ir žinai ką? visai nešalta, nes pavasaris atėjo. ir vakar jau gandrai parskrido, jėj.
tai jau kai tu grįši, irgi po trumpom visi lakios 😉

Comment by onceuponapatisserie

🙂
ne, ne tiek organizmui turbūt reik, kiek sviestas nežmoniškai skanus – ir deivis jam odes dainavęs; pirkau užvakar plytukę, ryt, regis, vėl reiks 😀 neįmanomai skanus mmmmmmm ir skonis ir tekstūra ir fleur de sel žaismas ant liežuvio galiuko. šypt.

taip taip. o kokias jumis dar nusižiūrėjusi, panelyt?

Comment by julė

Ievut, o kur tu dirbi? Smalsumas užpuolė :))
Nu morkų pyragai yra gėris, ką ir besakyt 🙂

Comment by Eglė

Eglut,
dirbu pas save universitete – tarptautinių studijų centre. O smalsumas gerai yra :]
Taip taip, morkų kuo daugiau ir kuo dažniau juk. Dar jūsiškį reik išbandyt.

Comment by onceuponapatisserie

Jule, o taip, suprantu. Paskaičiau Deividuką, jūsų apibūdinimai ir supratau viską. Ir ką? Ogi, kad pati labiausiai norėčiau jojo su kokia tais baguette aux 6 cereales. MMmmmm.
Nusižiūrėjau rimtai aš “The Fundamental Techniques of Classic Pastry Arts iš The French Culinary Institute”.
O tai Tu, nusipirkai??tą?didelę ir nuostabią?

Comment by onceuponapatisserie

putain, nebuvo larousse des desserts, tai pasklaidžiau plaisirs sucres, oooo dėl šokoladinių desertų ten tirpstu. kita vertus, didžioji dalis desertų vaisiniai, o aš kažkaip dažniausiai vaisius grynus valgau, vasarą nekyla rankos jų sukepinėt kažkur, o i šeima mano labiau tešlinukai 🙂 tai gal slapčia fnace persirašysiu tuos šoko receptus, ir tiek.
šian iš bibliotekos ph macaron pasiėmiau ooooo.
o geras geras. matau, ieškote ‘enciklopedinės’ knygos,a?

Comment by julė

ale tikrai, putain.
jo jo, tie vaisinai desertai kažkaip vis vien lietuvėlei nelabai tinka, ir aš retai juos darau.
oo bibletiokos platybėse ir tokių gėrių būna. c’est magnifique.
žiūriu žiūriu ir noriu noriu, taip, kaip ir larousse mūsų. ta gerulė su technique visokiom.

Comment by onceuponapatisserie

aš tai larousse arba kokiam knygyne imsiu, arba internetu. nežinau. prancūzija prancūzija, o ten visos visos tradicinės gėrybės slepiasi.

Comment by julė

arba arba. man tik internetas draugas belieka.

oj, ta prancūzija, tikrai. visi lobynai grynai tradiciniai iš ten. klasika, technika ir paprastumas, orginalumas.

Comment by onceuponapatisserie

grazu.bet kodel nera mano vardo???siame bloge?as isizeidus giliai.

Comment by sese

Man irgi patiko šis pyrago receptas, tik patarčiau nenaudoti muskato riešuto ir cinamono, sako, kad jie erzina skrandžio gleivinę. Puikiai galima pakeisti šiuos prieskonius kardamonu, nepamirškime imbiero, o kas mėgsta ir maltą anyžių.

Comment by skonis

O man jūsiškis blogas irgi patiko, kadandi pati už visus sveikus dalykus esu.
Ačiū, už informaciją, labai naudinga žinot. Kitą kartą nemaišysiu cinamono su muskatu, prisiminsiu ir su kardamonu arba imbieru maišysiu. O ir šiap ne problema man, kadangi labai mėgstu prieskonius šiuos.

Comment by onceuponapatisserie

sveiki, labai megstu morkinius, bet sitas gavosi tiesiog!!?? baisu.
kaip dukra pasake, -mama ,ka cia per meslyne iskepei? taip ir isejo. o gaila. manau , kad ruginiai miltai nebuvo l geraas reikalas cia. o dar ir nesiseke kepti toks slapias -neiskepes :(.
truputi prigadinau produktu.

Comment by gaila

Na kaip keista, kad taip nepavyko. Apgailestauju, gal per daug skysčio nuo datulių gavos, ar bananai didesni buvo. Bet žinoma, ir miltai ruginiai didesnį tankį turi, sunkiau kepa.
Sekmės kituose bandymuose.

Comment by onceuponapatisserie

taip, manau, kad viskas susidejo, bananai didoki-2, morkos dideles-3, ko gero, reikejo deti paprastus kivietinius miltus ir ziureti i bendra mase, t.y. reguliuoti miltus. siuo atveju drasiai buvo galima deti 2puodelius miltus, o dar puodelis -puodeliui nelygu 🙂 kita karta reikia galvoti 🙂 tiek to.
kiek prigadini zmogus, kol ismoksti tobulai.

Comment by gaila




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: