Once upon a pâtisserie…


Une betterave. Deux betteraves. Beaucoup de betteraves, ma d’amour.
February 11, 2010, 01:02
Filed under: Sveikuoliški, Tartai

Ir taip jau būna. Šaltis, universitetas, paskaitos, rašymas, sėdėjimas, darbas, sėdėjimas, vėl paskaitos, draugai, pokalbiai, obuoliai, interviu, lengvi pietūs, kaip antai Eglės rekomenduotinos salotos su abrikosais ir kviečiais ir savom modifikacijom- totalus saldus gėris, tik dar trūksta puikiausios mano latviškos ruginės duonos riekelės iki visiško pasitenkinimo.  Ir prancūzų pamokėlės, pokalbiai ir nuostabus jausmas po jų. Ir daug filmų. O taip, kažkaip pradėjau žiūrėti ir žiūrėti.

Ca ma plu.

Tik vat akys irgi į tai ima reaguoti – skauda, skauda joms. Matyt nuo skaitymo visokio apie mercantilist, structuralist, liberalism approaches on international trade or finance; pirmojo pasaulinio karo padarinius ir rusų revoliuciją, apie civilines tradicijas Italijoje, apie konfliktų kultūras ir apie Marko evangeliją. Bet dėkui Diev, laiko lieka paskaityti ir visus savo mėgstamus blogus, tastespottingą, peržvelgti ir susižavėti fotografijomis arba nueiti į fotografijų pamokas-sesijas, nes po vasaros reik jau turėt gerą, tikrą, profesionalų fotoaparatą. Taip, būtinai reikia. Ir tada bandyti, šaudyti įmantrias ir skanias nuotraukas.

Gerai jei dar laiko lieka ir akys neskauda kaip pakvaišusios ir nemirštu nuo miego paskaityti apie ajurvedinę gyvenseną, mitybą ir sveikatą, atsigulus į lovą.

*****

O savaitgalį buvo kepama. Didis džiaugsmas visgi kepti tortą ir pyragą tėvelio gimtadienio proga. Šokoladinį tortą ir burokėlių tartą(ši idėja kai kurių šeimos narių buvo sutikta gan skeptiškai, o kai kurių – labai pozityviai ir išskiestom rankomis). Pačiai, kaip burokėlių mylėtojai ir draugei, labai smagu buvo išbandyti šį sveikuolišką ir neįprastą tartą. Beje, ir puiki proga sunaudoti burokėlius, skirtus mišrainei 🙂 O kokio pasisekimo jis susilaukė tarp svečių, net patys skeptiškiausi žmonės išreiškė pasitenkinimą jojo skoniu. Jėėėė.

Taigi, mano odė burokėliams – Saldžių burokėlių tartas su lazdyno riešutų pagrindu ir jogurto sirupu.

Įdaras:

500g virtų burokėlių

1/2 šaukšto citrinos sulčių

3 šaukštų rupių ruginių miltų

7 šaukštų rudojo cukraus

1 arbatinis šaukštelis cinamono

1/2 šaukštelio muskato

1 didelis kiaušinis

2 šaukštai grietinėlės

1 šaukštelis vanilės ekstrakto

Pagrindas:

200g maltų lazdyno riešutų

2-3 šaukštai kviečių gemalų/maltų linų sėmenų

4 šaukštai sviesto

2 rudo/paprasto cukraus

Jogurto sirupas:

1/2 puodelio natūralaus jogurto/pasukų

1/2 puodelio cukraus (arba mažiau, nes man per saldus jis buvo)

Eiga:

Pagrindui:

Įkaitiname orkaitę iki 170C. Sumaišome visus produktus su ištirpintu sviestu ir išklojame skardą. Kepame apie 10 minučių ant vidurinės įtvaros, išimame ir leidžiame atvėsti.

Įdarui:

Sutarkuojame burokėlius arba galima supjaustyti kubeliais, kaip jau jums patinka. Sumaišome burokėlius su citrinos sultimis. Kitame inde sumaišome miltus, cukrų, cinamoną ir muskatą ir sumaišome su burokėliais gražuoliais. Išplakame kiaušinį ir grietinėlę su šakute ir užpilame ant burokėlių ir miltų mišinio. Išmaišome, kad neliktų sausų taškų. Supilame masę į pravėsusį pagrindą ir kepame toje pačioje temparatūroje apie 30 minučių. Tada išimame tartą, padidiname temperatūrą iki 200C, uždengiame foliją, pastatome tartą apatinėje orkaitės įtvaroje ir dar kepame 10 minučių. Atvėsiname tartą dar su folija.

Sirupui:

Išplakame abu ingredientus, kol tampa vientisa masė.

Atpjauname tarto gabalėlį ir pilame sirupo.

Vuola. Štai ir nuostabusis burokėlių tartas. Skaniausias dar šiltas. Galima pašildyti ir mikrobangėje prieš valgant. Jogurto sirupą galima pakeisti ir plakta grietinėle. Taip pat pagrindas labai įvairiapusiškas ir galima naudoti su kitais vaisiais ar daržovėmis.  Burokėlius dar galima pakaitinti orkaitėje apie dešimt minučių, kad suminkštėtų labiau.

Niam niam niam. Likau patenkinta, svečiai taip pat.

—————————————————————————————————————————————————————————-

Sekmadienį eisiu švęsti Užgavėnių į Klaipėdos etnokultūros centrą. Ir jokių čia Valentinkių. Be to, mokytis reiks, juk pirmadienį mums paskaitos.

Laukiu pirmadienio labai labai. Nes pagaliau.Pagaliau.

O dabar, ir vėl filmas laukia.

P.S. Julyt, čia ne į temą, bet o ragavai tu alaus su Picon?

Au revoir


Advertisements

20 Comments so far
Leave a comment

o tai čia saldus – as in, desertinis – tartas?

apie alų su picon — o kas tai? turbūt neragavau, aš čia sidrais ir bailey’s užsiėmusi, tik sykį olaus degustacijoj buvau 🙂

Comment by julė

Taip taip, dar ir koks saldus su sirupu/glaistu/padažu.

Picon tai čia toks sirupas, kuris alų nudažo tamsiai ruda spalva ir suteikia įdomų skonį. Pabandyk, jei bus proga dar..Prancūzai dar ir citrininio sirupo įsipila su picon,kad saldžiau būtų, bet tik ne aš :]
Ogogo, o Jūs ir alaus degustacijoj pabuvot, įdomumas sakyčiau.

Comment by onceuponapatisserie

egzotika 🙂

Comment by Jurga

Aš aš aš!- burokėlių gerbėja. Tokio varianto lig šiol nebuvau nei mačius, nei girdėjus…

va, dabar jau mačius, girdėjus, tik burnoj neturėjus. Reiks ir išbandyt kada. Mano tetės gimtadienis, beje, irgi greit, bet dar nežinau ar su tokiu rizikuosiu.

Comment by Dalia

Tada kaip burokėlių gerbėjai garantuoju – patiks.
O jeigu tėtis, kaip antai manasis, mėgsta gurmaniškus patiekalus ir linkęs išbandyti naujoves, tikrai patiks. O ir aš pati šį tartą dariau kaip pagalbinį, jeigu pritrūks saldumynų.
Taip kad jeigu ir ne gimtadieniui, o savo savaitgaliui galima iškepti: ir lengvas, ir sveikas ir gaivus.

Comment by onceuponapatisserie

Iš pirmos nuotraukos pasirodė, kad čia kažkoks saldus dalykėlis. Matau, Tau puikiai sekasi virtuvėje (ką žinojau ir anksčiau!). Be to, kai gamini, turbūt ir akys pasilsi, o paskui dar galima pasidžiaugti ir rezultatais. O dėl akių, tai visai pritariu, pati išgyvenu tą patį metą. Tik šiandien filmą (net keista, kaip aš dar turiu laiko jų tiek žiūrėt, kiek žiūriu) pakeis teatras. Labai smagu, nes seniai jau ten nebuvau…

Comment by Ieva

Ievut, tai saldus labai dalykėlis ir yra.Bet ir tiesa sakai, akys tikrai paiilsi gaminant ir suteikia man džiaugsmo.
OoO teatras, aš irgi labai jau senai buvau. Pati savaitgalį į miuziklą eisiu, tai katutėm ploju.
Tai mokslų daug dabar, taip, Ievut?

Comment by onceuponapatisserie

Taip, ne tik mokslų daug, bet daug visko. 🙂 Užtai ir smagu, kad daug darai.

Comment by Ieva

OOo… aš burokėlių, bet ne saldumynų mėgėja, nors neabejoju, man vien dėl burokėlių šis tartas patiktų. ūūū…

Ir vis niekaip negaliu iš įrašų suprast, tamsta Klaipėdoj ar Francijoj kur… L/

Comment by Eglė

Tau Eglut saldumynai ne? Hmm, kažkaip nesusidariau tokio įvaizdžio. Bet jeigu cukraus mažiau dedi ir be sirupo/glaisto, tai labai puikiai ir tau tiks.
Aš tamsta jau Klaipėdoj, grįžau gruodžio pabaigoj iš Francijos, ech.

Comment by onceuponapatisserie

Hmm.. kaip įdomu. Esu mačiusi tortų su burokėliais, bet tarta – tikrai pirmoji. Tik bėda, kad aš burokų pakęst negaliu, tad…

Comment by Žiu

Žiupsneli, o aš tortų nesu mačius burokinių ar Jūs sakote, kad biskvitas burokinis?
Ech, burokai karaliai, bet jei nemėgstate ir nesakysiu pagyrų jiems didelių :]

Comment by onceuponapatisserie

Taip, paprastai tai būna šokoladinis+burokinis biskvitas. Sako, kad burokų visai nesijaučia, jie tik priduoda šlapumo.

Comment by Žiu

Oo taip, dėl šlapumo jie labai pasitarnauja. Tik aš net kakavos nedėčiau, grynai natūraliai burokinį daryčiau. Mažu kokių receptų turit, žiupsneli?

Comment by onceuponapatisserie

Mmm, as burokeliu fane taip pat.
Todel butinai isbandysiu sita recepta. tik man iskilo klausimas, du saukstai grietineles ar grietines? beje kam ji reikalinga sitam recepte? atleiskit uz neismanyma, bet as nelabai patyrus dar valgio gaminime, tiksliau saldumynu. (:

Comment by Nyu

Tikrai verta išbandyti – nepasigailėsi..tik galima cukraus sumažinti, jeigu nelabai saldžiai mėgstate.
Orginaliam recepte dedama grietinėlė, aš dėjau grietinę. Ji reikalinga suminkštinimui ir švelnesniam skoniui. Taip pat dėl drėgnumo, nes šiap gan sausa masė išeina. Taip kad ką turėsit šaldytuve, ar grietinę ar grietinėlę, tas ir tiks.
Sekmės 😉

Comment by onceuponapatisserie

Aciu uz pagalba. Tik dar klausimas , o tai grietinele ta kavai gali buti ar plakamoji? nes ziuriu saldytuve yra tik kefyro, 2.5% naturalaus jogurto arba 10% grietineles kavai;)

Comment by Nyu

Taip, grietinėlė kavai tinka. Bet jeigu jau turit kefyro ir jogurto, naudočiau vieną iš jų, tikrai bus gerai 😉

Comment by onceuponapatisserie




Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s



%d bloggers like this: